"Itt van az ősz, itt van újra'...

"Itt van az ősz,  itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem."  Még mindig fura belegondolni, hogy ami itt a világ másik végén, az őszt jelenti, otthon, Magyarországon a tavasz beköszöntét jelenti. Minden ismerősőm csodás tavaszi képeket posztol: barkás, napsütéses, kis tulipános, jácintos.... Nagyon szép lehet látni, ahogy éledezik a természet....

Az is érdekes még mindig nekem, hogy ami otthon az ősz, mármint, hogy a fákról lehullnak a  levelek, a természet kicsit elalszik, jön a tél, a hó fedte fák, talaj, föld....és utána jön a tavasz, az ébredés, a természet kinyílik, ébredezik.


Az itt hát hogy is mondjam, egészen más. Egész évben minden zöld körülöttem, csak az egy-két lombhullató fa emlékeztet rá, hogy itt az ősz. Itt a tél azt jelenti, hogy sok hüvősebb időt kedvelő, bokor, virág kezd virágba borulni. Lassan jön újra a Kála szezon. Imádom, hogy vadon nő, tehát bármikor szedhetek, egy csokorral, és itthon egy vázában gyönyörködhetek benne.


Persze a színek egy kicsit megváltoznak, több lesz a felhős-esős napok. De szeretem, az itteni őszben-télben, hogy vannak olyan csodás napok, amikor kiülhetsz a napra töltődni, és egy-egy napra el is felejtheted, hogy esni is szokott....


Reggelente ha kelünk, még sötétben kelünk. Fura is. Csöpkén is láttom, hogy sokkal tovább marad a kiságyában. Ma reggel is mentem kómásan a konyhában, kávét csinálni, mikor is kijött megnézni, majd visszament a szobába aludni még egy kicsit. Szolidalitott Péterrel:)


Reggeli színek



Szeretem, hogy én kelek előbb. Csönd van a lakásban. Nyugalomban felrakom a kávét, bekapcsolom a számítógépet. Olvasgatok, otthoni híreket olvasok. Aztán megérzem a friss kávé illatát, és tudom, mehetek tejet melegíteni. Péterrel, jó kis tejes kávéval kezdjük a napot. Ha "ünnep nap" van, akkor kerül a  kávéra friss tejszinhab is:) Amit frissen készítek:) Kis kakaó a tetejére és kész is..... Jó hogy ilyeneket írogatok, meg is kívántam:)

Na melyik az én bögrém szerintettek? :)
 





És ha őszről írók, akkor hétvégén rendbe raktam a kis kertünket. Na nem úgy kell elképzelni, hogy egy kis föld részt megmunkáltunk. Mivel hegyoldalban lakunk, nincs egyenletes terület, így virág tartókba ültettünk, kis új hagymát, retket, répát, paradicsomot, és egy kis fűszer növényeket.


Szegény paradicsomunk, most kezdene érni, lehet ebben az időben, már nem jön össze. Kicsit hüvősebb van. Legközelebb hamarabb kell palántáznunk, de lehetséges a dolog, hiszen jól megnőttek a palánták... Úgyhogy majd idén okosabbak leszünk, ültetés idejét illetően.







6 megjegyzés:

  1. Fantasztikus a bögréd, azt hiszem BIZTOSAN tudom melyik az :))
    Érdekes ez az őszi dolog, mert nálunk sem nagyon vannak lombhullatók, így valóban inkább kizöldülnek a több csapadéktól, mintsem hullanának. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ilyen ha az ember a világ túlsó felén él :) Cssupa zöld :)

      Törlés
  2. Az első fagyokig még bőven beérhet jónéhány paradicsom :). És trágyázásról se feledkezz el. Egyébként a napsütötte még zöldesen is lehet finomabb mint a bolti pirosan (ettem már tiszta zöldet ami kenterbe verte a bolti pirosakat). Csak így tovább a kertészkedéssel :)

    VálaszTörlés
  3. Szia:) Köszönöm szépen a tanácsokat. Igyekszem vigyázni rájuk, és persze nagyon szúrkolok nekik, első probálkozások :) Képzeld tegnap például a sárgarépánból rakam bele az esti leveskébe, nagyon fini lett:) Neked is van kerted? Honnan irtál? Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy mini zöldséges/fűszeres kertem az erkélyen, 2/3 szigetnyivel délre Tőletek :) Az itteni időjárást is bírják, csak jóval megkésve érnek (pl. az eper most lendült neki). Én a frissen szedett fűszereket szeretem nagyon - ezen a nyáron ültettem először, remélhetőleg a túlélik majd a telet :)
      A saját sárgarépa nagyon finom lehetett :) (azt nem tudtunk ültetni sajnos).

      Törlés
    2. Uhhh friss eper, irigykedem:) Mi is idén ültettünk fűszer növényeket, épp most raktam a paradicsom szószomba egy kicsit.... :) Mi nekünk ez az év a tanuló pénz, aztán remélem legközelebb a hibákból tanulva, ügyesebbek leszünk:) Honnan írsz pontosan.....?

      Szép estét:)

      Törlés