"Mert enni jó...."

Hetek óta érlelődik bennem ez a poszt. És már hónapok óta gyűjtőm hozzá a képeket.

És ott vannak a házi feladataim is. Most értünk ehhez a témához. Hihetetlen, hogy egy embert, egy országot , egy-egy kultúrát nemcsak beszélgetések alatt lehet megismerni. Találtam egy másik univerzális nyelvet is, az ételek, a főzés személyében.

Állandó központi téma egy-egy beszélgetés alatt. És hát ott van a tapasztalás útján való megismerés is. Péterékkel rendszeresen járok ebédelni. Mindig más és más étterembe megyünk, más és más íz világot ízlelve.

Szoktunk mexikói, koreai, japán, ír, olasz, indiai ételeket enni.

Nemrég a Határátkelős blog szerkesztője feltette a nagy kérdést, azok akik külföldön élnek, hogyan helyettesítenek, egy-egy hozzávalót, ha hazai ételre vágynak. Christina tanárnőm meg azt kérdezte tőlem mi az íz ami hiányzik.

Elgondolkoztam....Itt jobbat-többet eszünk mint otthon. Valószínűszeg azért, mert többet tudunk ételre költeni. És hogy milyen íz is hiányzik, természetesen van pár dolog és van egy állandó lista, ha hazamegyünk, akkor mindegy milyen sorrendben de a listán szereplőkből muszáj ennünk. Ilyen ami itt hiányzik az a finom ropogós kenyér, a péksütemények, a savanyú káposzta, kolbász-hurka, savanyúságok, füstölt szalonna, cukrász remekjeink-süteményeink,túró rudi, tv paprika, túró, májkrém, szilva....

De helyette meg használunk új fűszereket, amiket otthon nem, ilyen pl: curry, fűszer növények, galam masala, friss gyömbér. És új szószokat: mint a vörös bab szósz, thai chilli szósz....

Nem beszélve a friss ananászról, mangóról, amit Péter már profi módon tud megpucolni, a frissen fáról szedett citromról. És ha a zöldségeket nézzük akkor egyre többet használom az édes krumplit (kumara) is, mint köretet.

Ha a húsokat nézem, itt a disznó húsi nem olyan finom, nem tudom miért, olyan a húsi mintha túl vizes lenne. Itt sokkal kedveltebb a marha húsi és a birka húsi, a friss halak, tengeri herkentyűk.

A marha húsi olcsóbb is mint a disznó húsi. Bár nem meglepő ezen a csodás zöld vidéken kint legelésznek egész nap, a báránykákkal egyetemben. A csirke hús meg kifejezetten drága....

Marha húsi mellett sok halat is eszünk. A moki hal isteni finom, sűrű húsú, olyan mint a csirke húsi, nincs erős hal illata. Ez az egyik kedvencem. Nem beszélve a lazacról, ami otthon a csillagos eget verdeste árban, az itt megfizethető kategóriába van, és a lapos halról.

A tejtermékek  viszont finomak. A joghurtok nem olyan édesek mint otthon, és sok féle ízben lehet őket kapni. A tej isteni finom, tej íze van, nincs felhigitva. Mi 3 literes kiszerelésben vesszük. Sok kávéhoz, sok tej kell :) Isten áldja a bocikat :)

A tejföl sűrűbb mint otthon, viszont a túró sokkal lágyabb, mondhatni vizesebb. Imádom a körözöttet, szoktam is csinálni, egy kicsit folyósabb lesz, de ez a tény abszolúte nem zavar, ha megcsinálom, akkor addig eszem amíg el nem fogy :) Péter annyira nem szereti ezt a körözöttet....

Szeretem hogy a boltok közepén vannak kimért árucikkek, ilyenek a különböző dió, mogyoró félék, de tudsz édesességet, sósat is kimérten venni, sőt tészta, bab, és kávét is lehet.

Új-Zélandot kávés nemzetnek mondanám, szeretik és finomakat is tudnak készíteni. És még tudsz úgy kávét venni, hogy a kávéfőződhöz mérten tudod kérni az eladókat milyen apróra darálják a kávé szemeket. Elképesztő illata tud lenni a frissen őrült kávénak. Van hogy azt kívánnom, jöjjön már gyorsan az a busz, mert minél előbb hazaérek, annál hamarabb lehet friss kávét főzni. Mi az olasz kotyogós kávét részesítjük előnyben. Minden reggel frisse főzőm le magunknak, és minden reggel együtt ágyban fogyasztjuk. Ez amolyan rituálé nálunk:)

És hogy miért kezdtem el ételeket fotózni....Egyrészt imádom őket fényképezni, másrészt pedig imádom mutogatni, hogy az otthoniak is lássák hogy minden rendben, eszünk rendesen. Persze nem mondom, bennem van a  kis ördög is, hogy na ma ilyet és ilyet eszünk, kicsit dicsekedjek, de ezt jó értelemben kell vennetek:)

Másrészt emlékeztet minket, és ma már nosztalgiával gondolunk rá, hogy milyenek is voltak  a kezdetek, mikor kijöttünk, hogy az első hetekben, ettünk, fini kenyeret, vajjal-szalámival, meg  joghurtot, friss teát...Aztán hogyan építettük fel a konyhánkat, ezzel esélyt adva a további ételek elkészítéséhez.

Amikor költöztünk, akkor látszott is a legtöbb doboz a konyhai eszközökből, fűszerekből, edényekből állt, nem beszélve a konyhai gépeimet. Amit nagy becsben tartok, és imába foglalom a nevüket a gyors segitségükkért.

És hát nemcsak magunknak szeretünk főzni, merthogy olyan szerencsés vagyok, hogy Péter is főzz (hétvégén ő csinálja  mindig a fini reggeiket, húsételeket), hanem szeretjük megosztani az élményeket és bemutatni egy-egy ételünket is. Ilyen volt mikor marha pörit csináltunk, vagy gulyást (házi paprikával készitve: Köszönjük Eti néni, Hugi, Robi apukája) :), vagy csináltam már töpörtyűs pogácsát is, almás pitét, szilvás pitét.

Egy szó mint száz, persze vannak amik hiányoznak, és csak otthon tudunk enni, de helyette kaptunk is egy színes-csoda íz világot is. Amit ha nem lennénk itt, soha nem tapasztaltunk volna meg.... És ezért hálásak vagyunk....


Bab saláta

Bab saláta, fűszeres csirkemellel

Kávécska a szabadban:)

Kávé  frissen vert tejszínhabbal, tetején kakaós cukorral

Nyami gyümölcsök:)

Brokkoli krmleves, piritossal, piritót baconnal és sajttal...

Rizi-bizi, fűszeres csirke húsival, és görög salival...

Hétvégi reggeli....

Vajban friss fúszerekkel kisütött disznó húsi, rizzsel és salátákkal...

"Gyógyitó" húsi leves, sok-sok zöldséggel...

Barna sörben és fűszerekben ázott csülök húsi, sütés előtt...

Calzone: töltött pizza tészta, sok-sok jóval...

Házi pálinka a lemenő nap fényében...

Gyors és színes vacsi:)

Kávé boldogság hormonnal:)

Pizzás csiga előtte:)

Utána :)

Zelleres kuszkusz, csirke csikocskákkal és tejfölös fűszeres öntettel...

Reggeli: tükitojás, mozilla sajt és zöldségek, friss meleg teával...

Málnás-kakaós piskóta, csokis krémmel....

Fasirozott, rizzsel és görög salival...

Tortellini tejszínes öntettel...

Egészben sült krumpli, fúszeres disznó húsival, kapor öntettel...

Csirkemell, gombás szósszal, rizsel tálalva...

Rántott gomba, rizzsel, fűszeres tejföllel....

Tört krumpli, babsali és húsika....

Tokaji és egy kis társas játék játszás...

Szintén Tokaji bor, fűszeres csirkével, fokhagyma mártással és rizzsel, mert Klári Rizs függő:)








13 megjegyzés:

  1. Nekem a bacon hiányzik, az a vékony fajta, ami otthon van és tök jól lehet bele mindenféle húst, aszalt szilvát, ilyesmit tekerni. Ami itt van az is finom, de göngyölt húshoz túl vastag :( Csodás képek amúgy <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sz ia Eszti:) Én szoktam használni ezt a bacont is göngyölésre, csirkemell csíkokat szoktam feltekerni:) Imádjuk:) és a bacont is:) Pont tegnap jött Péter hozzám, hogy Klári tudod mit felejtettünk el venni? Mondom mit? Bacont....Nincs bacon a hütőben:)"

      Remélem jól vagytok:) Ölelés

      Törlés
  2. Savanyúkáposzta PS-ben, Countdownban van konzver http://shop.countdown.co.nz/shop/ProductDetails?Stockcode=34126&name=edgell-sauerkraut) - bár kevésbé savanyú mint a magyar, vagy lehet csinálni is (nem nagy macera).
    A jellemzően túrónak tartott cottage cheese az sajt, süteménybe nagyon nem az igazi mert sajttá olvad a sütőben. Eggyel jobb a Kwaark (countdown vagy new world, hirtelen nem tudom, az enzimmel készül elég jól közelít a túróhoz bár elég drága), az szerintem már túrógombócnak is elmegy, meg sütibe sem olyan rossz. A tuti a saját készítésű túró (szintén nem nagy macera, főleg az itteni tejekből nem az :)) és árban - ha a munkaidődet nem számolod - akkor olcsóbbra jön ki mint a kwaark.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:) Köszönöm szépen a tippeket:)

      Törlés
    2. Természetesen szivesen megírom a káposzta/túró recepteket ha kéred (ez eggyel előbb kimaradt).
      Nem volt könnyű, de megtaláltam az igazi ropogós, lukacsos kenyér receptjét (nekem ki van jegyzetelve) - tényleg olyan, na, mint gyerekkorunkban :) http://dolcevitablog.hu/2007/07/tokeletes-lukacsos-ropogos-szelu-kenyer-ezt-sosem-gondoltam-volna-2/
      Kenyérliszt helyett finomliszt és búzasikér keverékét tudod használni (ground gluten flour néven fut, zöld zacskóban, Healtheries, nálunk a PS-ben a lisztek fölött a legfelső polcon van, 100% wheat gluten az összetevő benne) - 500gr finomliszthez egy inkább púpozott mint csapott sikér megy - ez kb a kenyérlisztnek (réteslitsztnek, ha olyan recepted van esetleg) megfelel. A süteményekbe is jó, a sikér miatt lesz lukacsosabb egyébként a tészta. Azzal számolni kell, hogy a sikér több vizet vesz fel a mint a liszt, szóval ha kevered őket akkor picivel több viz kell (kivéve persze ha a recept rétes- vagy kenyérlisztről ír).

      Törlés
    3. Köszönöm a recepteket, e te is tudod vannak olyan dolgok, amit csak otthon jó enni, ilyenek a turós és a káposztás receptek....Péter anyukája mester a konyhában, mindig nagyon finomakat főzz, és ezt úgy tudja tenni, mintha semmiség lenne, fél kézből kirázza....mindig csodálom:)

      A kenyér receptet ki fogom probálni, miben sütöd ki? kenyér sütő gépben, vagy simán a sütőben?

      Törlés
    4. Ez a recept kifejezetten sütőre van (az egyik lényegi pont pont az, hogy forró jénaiba teszed bele).
      Mivel a sütőm khmm... így kikisérleteztem egy kenyérsütős változatot is:
      Hozzávalók (szigorúan ebben a sorrendben kerülnek bele a kenyérsütő táljába – najó a cukor és só felcserélhető :) )
      - kb 310 ml víz (inkább több)
      - 2 csapott teáskanál kristálycukor
      - kb 1,5 csapott teáskanál só
      - 1 púpozott (nagyon is lehet) evőkanál búzasikér (wheat gluten)
      - 500 gr finomliszt – ezt úgy tegyük bele, hogy a vizet elfedje a sarkokban is, hogy lehetőleg ne ázzon fel a tetejéig
      - 1 + 1/4 teáskanál porélesztő (breadmaker változat)

      Elkészítés
      French bread (franciakenyér) programmal – kétszer dagaszt, háromszor keleszt
      Ahhoz, hogy lukacsos legyen két módszer vezet:
      a) rengeteget kell állnia – azaz este max 10-11 körül be kell tenni, hogy reggel hétre kész legyen, ez azt jelenti, hogy a 4 órás kenyérsütő program elindulása előtt még áll 4-5 órát
      b) amennyiben sürgősen kell, akkor az élesztő nélküli cuccot úgy ahogy van, a kenyérsütő táljával együtt legalább fél órára be kell tenni melegre a sütőbe (kvázi keleszteni élesztő nélkül, hogy átmelegedjen) – tippre 50 fok körül lehet, a lényeg, hogy a 35 fokos “normál” kelesztő hőmérsékletnél melegebb -, majd betenni a gépbe, mehet az élesztő és indulhat a program.

      Nem vállalok garanciát rá, hogy elsőre sikerül - az én kenyérsütőmnek az se mindegy tél van vagy nyár :( de mondjuk nem egy mai darab :)

      Törlés
    5. Kszönöm a receptet és a leirást....megprobálom majd....régi vágyam a kenyér sütés...mindig csodálatal nézem limara pékség recepjeit, képeit....:)

      Törlés
  3. A képek csodaszépek - máris éhes vagyok :) Esetleg egy recept-alblog féléhez nem lenne kedved?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, köszönöm szépen:) Hát recepteket nem oszanák meg, nagyon amatőr vagyok:) Mondjuk a legszebb mondat a férjem szájából, amikor kérdezi tőlem: "Van még?" Ennél szebb bók nem is kell egy nőnek:) Üdvözlet:)

      Törlés
    2. Ebben igazad van :) Engem az önteteid nyűgöznek le, azért néhányat (vagy legalább hogy hol találtad őket) megosztanál velünk?

      Törlés
    3. szia:) az igazság az, hogy nem receptek után szoktam főzni, hanem néha amit megálmodok, amilyen ízeket szeretünk:) Mondom amolyan nagyon amatőr vagyok, aki az évek alatt felszedett ezt azt, szeret enni, és lassan nem érdekli a súlya :)

      Törlés
    4. ma például krumplis tészta lesz, napok óta kivánom, friss tejföllel, savanyú ubival:)

      Törlés