Péter összefoglalója:)

Igen csoda történt, igen végre sikerült rávennem Pétert, hogy tessék irni, egy kicsit ide, ő hogy látja az itteni életünket. Hogyan alakul az ő élete, mit is gondol....Merthát tök jó, hogy én irók, de hát, na mégiscsak, ketten vagyunk itt. Szóval jöjjön  is......Ime:)



Hol is kezdjem. Talan ott, hogy Klari mar jo ideje ragja a fulem, hogy illene nekem is irnom ide, hogy mas nezopontbol is betekintest tudjunk mutatni az itteni eletunkbe, eredmenyeinkbe, hova tartunk, honnan jovuk...

Mint minden tortenet, ez is azzal kezdotott, hogy a az egyszeri legeny fogta magat es nyakaba vette a vilagot. Az hogy most itt vagyunk immaron 9. honapja sokban koszonheto annak, hogy szerettem volna kiprobalni magam ismeretlen teruleten, meglatni, megtapasztalni olyan dolgokat amikre otthon nem volt lehetoseg. Pl viszonylag keves az oceanpart Magyarorszagon :)

Mondanom se kell, egyedul ezt piszok nehez lett volna megoldani, Klari nelkul nem is sikerult volna. Mindig mellettem allt, ha kellett kicsit megbokodott, hogy ujra iranyba alljak, es osszekapjam magam.

Annyi minden tortent ez alatt a kis ido alatt, legalabbis sokmindennek tunik, de talan azert mert ujra elorol kezdtunk mindent, s igy a kis lepesek is nagynak tunnek. Ezekrol Klari mar beszamolt utkozben, felesleges lenne ujfent felemlegetni oket.
Ami viszont viszonylag ritkan kerul a blogra, hogy velem mi is tortenik, bar nem tudom ez erdekes-e. Szerintem nem annyira, node mindenki eldonti magaban.
Azt mindenkepp erdemes az elejen leszogezni, hogy mi az ami mozgat, mi az a cel/alom ami a szemem elott lebegve hajt a mindennapokban.

Amikor elkezdtem dolgozni, meg csak alap dologkkal foglalkoztam, napi rutinok, alap feladatok megoldasa a rendszereken, persze mindezt ugy, hogy az ugyfelnek a felhasznaloknak ez a legkenyelmesebb legyen.
Nem sokkal kesebb viszont bepillantast nyertem a tervezesbe. Elso latasra szerelem, tudtam, hogy ez az amit szeretnek csinalni.
Gyors utannajaras es egyebek utan kiderult, ez nem lesz meg 1-2 nap alatt, de hat megis kell az embernek valami tavlati terv, amolyan eletcel, vagy mifene.
Hivatalos megnevezeseben IT Architecht. Ahhoz, hogy valaki Valoban, es nem csak mondva csinalt odateszuk, mert, ott hatha nem ront el semmit, architect legyen, sokeves tapasztalat, illetve jonehany terulet ismerete3 szukseges.

Elozo munkahelyemen, a belso elbiralas az alabbi pontokat hozza (meg kell jegyeznem, nagyjabol ez a celom):
 min 2 operacios rendszer ismerete (3-4 ev munkatapasztalat)
 min 2 alkalmazas ismerete (2-3 ev/alkalmazas munkatapasztalat)
 legalabb 10 uj szerviz felepitese projektek kapcsan. (Lehet kisebb megoldas, vagy teljes rendszer-kornyezet felepitese)
no meg a szokasos, kommunikacios izek, illetve kulonbozo szabvanyok es szabalyozasok ismerete/vizsgak.
Ha ezt most valaki szepen osszeszamolja es vegignezi akkor kiderul nem igazan sprint, inkabb marathon.
De mit er egy cel hatarido nelkul (mindig csak tologatna az ember, mig el nem felejtodik .. ). Szoval a hatarido 40. szuletesnap.

Leven a celt definialtuk, indulhat az alap meghatarozasa, hol vagyunk most, miket kellene megtenni, meglepni. Nos Unix teruleten az evek alatt (immaron 7 eve munka szeruen) viszonylagos magabiztos tudasra sikerult szert tennem.
AIX teruleten specialista cimet is megszereztem, de emellett RedHat,Solaris ill egyeb kisebb korben ismert operacios rendszereket tudok uzemeltetni. Kattogtatos Windows admin sosem lesz belolem, egyszeruen jobb szeretem a Unix rendszerek megoldasait.
Viszont alkalmazasok teruleten csehul allok, es kuszobon a 30. szuletesnap, szoval kezd szoros lenni az ido..

Ami viszont mindenkepp orvendetes, hogy egyelore ugy tunik ez a terv a mostani munkaltatomnak is tetszik, ok is szeretnek, sot osztonzik, hogy fejlessze magat az ember fia/lanya. Meglatjuk hova jutunk, mit tudunk elerni.
Ezeket, mellekesen odateve, a vilaglatas, most vagyunk fiatalok, tobb keresetbol jobban tudjuk segiteni szuleinket/testvereinket, es a tobbi motivalo tenyezo melle, jott az otlet menni kellene.
Szoval igy jutottunk el odaig, hogy menni kellene. Uj Zeland mindig is vonzott, a maga zold vilagaval, a sokszinusegevel (sivatag kivetelevel talan minden egyeb megtalalhato a zoldello siksagtol a havas hegycsucsokig).

Itt eltoltott ido alatt picit valtoztam, felvettem szokasokat, leadtam masokat, de lenyegeben ugyanaz maradtam, csak talan egy picit jobb verzioban (ebben a hitben szeretnek megoregedni :D ).
Ami nem valtozott. Otthon hobbi ugyben mindig a tarsas kartyaajatekok fele tendaltam. Itt ez ujkori tarsasjatekokra cserelodott, amit szerencsere Klari is elvez, igy egyutt, ill kisebb nagyobb csoportokkal kozosen is tudunk elvezni.

Ami valtozott. Sok kicsi aprosag, ami viszont hirtelen sok lehet azoknak akik reg lattak, hallottak felolunk. Igazabol aminek orulunk mindketten, hogy picit lelassultunk, tobb idot tudunk egyutt tolteni mennyisegileg es minosegileg. Az atelt dolgok ezalatt a par honap alatt meg inkabb osszekovacsoltak bennunket, hisz itt joszerivel csak egymasra szamithatunk.
Mondjuk most mar azert akadnak baratok, ismerosok, akikhez lehet fodulni ugyes bajos kerdesekkel, keresekkel. Lassan lassan a lakas is kezd elheto lenni, minap pl 4 vendeggel probaltuk ki a tarsasjatek-gyujtemeny legujjab darabjat.

A sok nacio, illetve az elsore szokatlanul kirivo emberek tarsasaga, latvanya eloszor meg kiverte az europai biztositekot, de mara mar sokkalta toleransabbak lettunk mindketten. Nem erdekes a nacio, vagy extravagans kinezet inkabb az erdekes hogyan all masokhoz az illeto.
Tekintve, hogy lassan mar tobb orszagbol ismerunk embereket mint otthon amennyi megye van, szelesedik a vilaglatasunk is. A mas naciok/orszagok altal megelt dolgok, tortenetek, szokasok stb megismerese altal olyan dolgokba is betekintest nyertunk amirol nem is tudtuk, hogy letezik, vagy epp foglalkoztatott, de nem volt hiteles forras.
Hirtelen ennyi jutott eszembe :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése