első hetek-Óvi :)

Lassan hét hete hogy kétgyerekes szülők lettünk Péterrel....Hát izgalmasan telt el eddig ez a pár hét, csat kapkodjuk a fejünket, mennyire káoszos, érzelmileg sokszínű....Sok az új változás, és nem csak nekünk , de Lilinek is, mindenkinek meg találni a helyét az új helyzetben. Ki kell alakítani egy új családi ritmust, amibe most már be kell helyezni, Lili óvis napjait is :) 

Hihetetlen, de elkezdtük az óvit is, nem sokkal kismanó születése után. Volt egy kis izgalom, hogyan fogja venni Lili az akadályokat, hiszen nem beszél angolul. Mikor Péterrel megbeszéltük, hogy is legyen az angol tanulása, akkor arra jutottunk, hogy először a magyar nyelv alapjait tanulja meg, aztán majd felveszi az angolt az óviban a többi gyerektől. 

Szóval mikor kezdtük a beszokást, aggódtam, hogy is fog ez kinézni, de az óvónéni és az óvóbácsi megnyugtatott minket, ne aggódjunk, annyiféle náció jár az óvibe, nem lesz gond, hozzá vannak szokva, hogy ki kell alakítani a gyerekekkel egy közös kommunikációs csatornát. Annyit azért kértek tőlünk, hogy egy-két magyar kifejezést, amit használunk, írjuk meg nekik, fonetikusan magyarul és angolul.

Itt egy kicsit más a rendszer mint otthon. Az állam három éves kor után 20 órát ingyen biztosít a gyerekeknek, azon felül fizetni kell, ha többet szeretnének járni a gyerekek óviba. Mi két nappal kezdtük. Kedden és pénteken jár óviba, délelőtt, délutánra hazajön és itthon alszik. Maga az óvi délután 2:30-ig van nyitva. 

Tui csoportnak hívják a csoportját, Lili jele az egyik itteni bagoly lett. Úgy hívják Morepork. 

Morepork

Tui

Olyan 20-25-en lehetnek a csoportban, amire 4-5 felnőtt jut. És van egy óvó bácsink, aki fantasztikus, a gyerekek imádják. Egy hatalmas családi házat képzeljetek el, ahol különböző helyek vannak kialakítva. Festőállványok, kreatív asztalkák:ahol ragasztani-vágni, rajzolni, gyurmázni lehet.

Van egy hatalmas szőnyeges rész, ahol a földön lehet játszani, van babaház, kis konyha kialakítva. Itt az ajtók állandóan nyitva vannak, a gyerekek ki-be járnak a szoba és a kinti udvar között. 


Kint az udvaron vannak kis fa asztalok, padokkal, egy fából készült vár, ahová fel tudnak mászni a gyerekek, trambulin, fedett homokozó, és mászóka rész, egy asztalon elhelyezett vizes medence, ahol a gyerekek vízzel játszhatnak. 

Egy kis paradicsom, tényleg arra van az óvi, hogy a gyermek egész nap játszón. 

Ami szokatlan nekünk, hogy csomagolnunk kell Lilinek kajcsit, elkezdtük a lunch boxos csomagolást. Otthon van egy meleg étel , ebéd, itt azt eszik a gyerekek amit a szülő csomagol, és ez így lesz az iskolai időszakban is.

A beszoktatás közösen történik a szülő és az óvodai dolgozok, együtt dolgozva segítik a gyerekeket, ez is egy kicsit szabadabb mint otthon, addig marad a szülő, amíg azt érzi a gyermek biztonságban érzi magát, egyedül is bent marad szívesen. De az se baj, ha a szülő mindig marad egy kicsit. Reggel nem egy szülőt látni, aki még munka előtt egy kicsit együtt játszik a gyermekével, majd elbúcsúzik és úgy megy dolgozni.  Így a gyermek is meg tudja mutatni mit szeret csinálni, játszani.

Kedd van, így Lili már óviban, mi kismanóval épp nyugiban....


Ú.I: van egy facebook oldalunk és egy instagram oldalunk. Kövessetek ott is :)

https://www.facebook.com/Kl%C3%A1rikiwi-331767470235585/

https://www.instagram.com/klarikiwi/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése