Péter

Péterem újabb cikket irt a Határátkelős oldalra:


A minap elgondolkoztam, vajon mennyit spóroltunk volna, ha tudjuk mit, hol, mennyiért érdemes beszerezni.
Azt nem mondhatnám, hogy mára mindentudóak lettünk párommal, de egy-két ötletet, illetve az alapköltségeket talán sikerül összeszednem, így aki Kiwiföldre érkezik (netán Wellingtonba), esetleg csak mereng azon, hogy meg kellene nézni ezt a helyet is, találhat köztük érdekesnek számító adatokat.
Vízum kell
Turistaként maximum 3 hónapra lehet jönni Magyarországról. Ha így jössz, kell lennie havonta 1000 NZD (azaz új-zélandi dollár, 1 NZD kb. 175 forint) / fő pénzednek, vagy hitelkártyának vagy bankszámlának hitelesített banki igazolássaé. Ha már munkavállalóival érkezel, akkor elég megvillantani... :)
A „bejövök és majd jól találok munkát”-elv már nem működik. Itt is érződik a válság, megszigorították a bevándorlást.
Kétkezi kisegítő munkás (mosogató, kukta, árufeltöltő) nem kell. Egyrészt az itt lakók is el tudják látni, másrészt a kínai / indiai bevándorlók ezen posztok felettesei, akik előszeretettel választanak saját népükből. A hiányszakmákrólezt a linket érdemes megnézni. Ha ezekben van végzettséged ÉS gyakorlatod, akkor jó eséllyel pályázol.
Az angol nyelv kell, bár kézzel-lábbal is lehet bevásárolni, éldegélni, de dolgozni nem. Senki nem vesz fel, ha nem tud veled szót érteni, ráadásul a bevándorlásiak sem foglalkoznak veled.
Nem érdemes csalni. Ha egyszer bekerülsz a rendszerbe, mindig megtalálnak. Vízum nélkül egyetlen napot sem érdemes itt tölteni, vagy ha igen, és kilépsz, vagy elkapnak, kiutasítanak és sosem jöhetsz vissza.
Lakáskérdés
Lakásbérlés esetén a kaució a törvényben előírt 4 heti lakbér. Ellenben csak akkor vághatsz bele, ha van referenciád a munkáltatódtól és az előző főbérlődtől. Mindenhez referencia kell...
Fűtés egyébként nincs. Az öregebb épületek (ezek az olcsóbban bérelhetőek) könnyű faszerkezetesek, szigetelés nélkül. Az újabb építésűekben már akad szigetelt / légkondis.
Egyszobás (ún. studio) apartmant 270 NZD / hét kezdőártól lehet bérelni. Ugyanez a szoba az olcsóbb szállodákban 70-100 NZD / nap. Bútorozatlan lakás 300 NZD / héttől fölfele (a bútorozott nagyon ritka).
Szobár 100-160 NZD/ héttől lehet bérelni, bár ehhez szinte mindenképpen személyesen kell bemutatkozni a tulajdonosnak vagy a képviselőjének, aki engedélyezi a szoba kivételét, de indoklás nélkül meg is tagadhatja.
Nyugodtan elzavarhatnak
Bármelyik szolgáltató mondhatja neked, hogy bocs, veled nem kötök üzletet, és ez itt jogos és törvényes. Ellenben ha valakivel bizonyíthatóan törvénytelenül bánik egy szolgáltató, akkor kb. azzal a lendülettel örökre be is csukhat.
Itt semmi sem ciki. Annyira vegyes a társadalom, hogy nincs az a stílus, vagy öltözék, ami kiütné a biztosítékot, vagy az utca emberének felkeltené a figyelmét. (Azért első alkalommal megakadt a szemem az acélkék sörényű üzletasszonyon, a vöröses hajú szeplős kínain, de ma már kezdek hozzászokni...)
Napszemüveg, napkrém kell. Aki ismer, tudja, rettenetesen utálom a krémeket, kencéket és egyebeket. Tél végén még éppen hogy csak sütött a nap, és a parton sétálva egy óra alatt megpirult az arcom. Az UV nem viccel.
No pets
Nagyon kevés helyen lehet állatot tartani, macska még csak-csak megoldható, de kutyákat sajnos nagyon kevés helyen engednek. A kedvencek kiutaztatása cca. 500-600 ezer forint, plusz kiérkezéskor egy hónap karantén, aminek díja 1200 NZD (azaz kb. 200 ezer forint). Viszont ezen idő alatt a kedvenc látogatható.
Az árak
Vízum
300 NZD / fő / kérvény. Ha több, mint 12 hónapot akarsz maradni, akkor kötelező az orvosi vizsgálat, ami 500 NZD / fő.
Közlekedés
Vagy veszel egy autót kiérkezéskor (az otthoni jogosítvány itt egy évig jó, utána honosítani kell), vagy ha inkább tömegközlekednél, akkor buszon úgynevezett Snapper kártyával teheted ezt meg. Ez egy előre feltölthető kártya, a letéti díja 10 NZD, viszont olcsóbban lehet vele utazgatni.
A tömegközlekedés egyébként jónak mondható, a buszok tiszták és viszonylag gyakran járnak (15-20 percenként). A közlekedés zónás, ha nem kell átszállni, akkor érdemesebb az említett Snapper kártyát használni, ha át kell szállni mondjuk a melóhely és a lakhely között, akkor jobb a havi bérlet.
Ebből a kétzónás (Wellington és a közvetlen agglomeráció) buszjegy buszon megvéve 3,5 NZD, Snapperrel 2,5 NZD. A havi bérlet 95 NZD.
Kaja
Az ebéd (meleg egytálétel, esetleg nagyobb szendvics) 10 NZD körül mozog. A bevásárláshoz vannak a kis családias boltok, illetve a városban X nevű áruháznak van több boltja, illetve a külső kerületekben a nagyobb szupermarketek, ahol inkább a többet olcsóbban elv miatt éri meg (de ehhez már autó kell).
Helyi csirke és disznó nincs, csak ausztrál import, így aztán a csirkemell kilója 15-25 NZD, a disznóé 12-20. A hal 16-40, míg a marha 14-35 NZD. A fűszerek drágák, a tejtermékeket pedig egy konzorcium tartja kézben, a minősége kiváló, de drágább, mint otthon (2 liter tej 5 NZD).
A többi ételár nagyjából megegyezik a magyarországival. Általában véve két főre heti cca 150-200 NZD a kaja, de ekkor már otthon is főzöl.
Közüzemi díjak
Áram 30 NZD / hó + fogyasztás: cc 100 NZD / hó
Net kábelen 40GB letöltési korláttal (korlátlan nincs) 65 NZD / hó
Gázt (bár van) nem nagyon használnak, így árat nem tudok mondani.
Ez+az
Az edények alapjáraton drágák (egy sima fazék, ill. 30 cm-es serpenyő 70 NZD), de gyakran vannak leárazások valamelyik boltban (mi mindent féláron tudtunk eddig beszerezni).
Mi egy, nagy, kényelmes, ámde rettenetesen drága (1200-1500 NZD) ágyat vettünk, 140x200-as méretben.
Tévéből gyakorlatilag csak az óriási LED/LCD/plazma rettenetek kaphatók, áruk kb. mint otthon.
A számítógép és a kütyük drágábbak, mint otthon, kb. annyival, mint a vám és a tengerentúli import költsége. A háztartási kisgépek 80-100 NZD-nél kezdődnek... hihetetlen összegeket el lehet cseszni rájuk.
A bevételi oldal
Az átlagkereset 40 ezer NZD / év, azaz cca 3300 NZD / hó. Az IT-területen ennek nem ritkán a dupláját is meg lehet kapni, a többiről egyelőre nem tudok nyilatkozni.
Hirtelen ezek jutottak eszembe, ha valaki arra adja a fejét, hogy idetéved, ötletekkel (hova, honnan, mi, hol) tudunk segíteni, ha írtok az oldal szerkesztőjének.”

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok :) Jó ez a kis írás, köszi :) Sok oldalt végigolvastam már, meg blogokat is, de az általam -eddig- talált blogok többsége régebbi, mint a Tiétek és szerzői inkább Auckland környékiek.
    Mi Wellingtont céloztuk meg, nagyon örülök, hogy azzal kapcsolatos blog is van és ott is élnek magyarok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Péter szuperül ír, sajna nem tudom rávenni hogy irjon még, az ő szemszögéből, mi is történik velünk, ő hogy érzi itt magát, milyen a munkahelye, mik a tervei, mik a családi tervek....de a remény hal meg utóljára...:) Wellington csodás város, és az utóbbi években egyre több magyar fiatal jön ki ide....nagy segitség most a working/holiday visa is ebben....ha van esetleg kérdésetek, nyugodtan irj, igyekszem válaszolni :) puszi

      Törlés