Tehetlenség....

Ma voltam Angol tesztet irni...Reggel izgatottam keltem, hiszen újra aktualizálódót, hogy esetleg, megint elkezdek egy iskolát, megint új élményekkel gyarapodhattok, megint tanulhattok angolt. Ami ugye nem nagyon megy. Mindenki azt kérdezi otthon, hogy haladok angolal, tudok-e már beszélni. És azt kell mondjam rendkivül utálom ezt a  kérdést. Mert hát mihez képest tudok beszélni, vagy mihez képest tudok jobban.

Egyet tudok, az a baj, az otthoni angol tanitással, hogy a nyelvtant megtanitják, de maga szóban, nagy nulla vagy. Nem tudsz kommunikálni, kérdéseket feltenni, nem tanulsz meg bizonyos szituációkhoz, bizonyos segitő mondatokat.

A náthám mellett, ma a női dolgom is megjött , ami valljuk be dupla szar dolog. Vagyis nem elég hogy izgul az ember, egy ilyen megmérettetés előtt, de még a közérzete se a legjobb.

Szóval megérkezvén a tanfolyam helyszinére, elém toltak több oldalnyi feladatott. Az első 3 feladat hallás utáni megértést követően, be kellett számoznom  párbeszédeket, képek alapján. Aztán jött a szövegértéses rész ami újabb 3 feladatot jelentet. Majd az utolsó előtti feladat egy szöveget kellett irnom, mit tartok fontosnak a jelenben, mi volt fontos a múltban, és mit tartok fontosnak majd a jövőmben. Utolsó feladatkén egy - két szóbeli kérdésére kellett válaszolnom a Tanár úrnak, meséltem egy kicsit Magyarországról, hogy hogy kerültünk ide, és hogy mit tartok fontosnak a nyelvtanulásomban, mire kell több hangsúlyt fektetnem.

Az első részt egy kicsit elrontottam szerintem, a nagy izgalomban, de minden feladatot megcsináltam. A tanár kiküldött, hogy kijavitsa, és szól ha kész.

Elmondta, hogy az igeidőket nem jól képzem, és hihetetlen, milyen hosszú mondatokat képzek. Azt is elmondta, hogy nem kezdő tanfolyamot javasol nekem, hanem középhaladó (pre-intermediate) szintbe tudna elképzelni. Nagyon örültem, hogy ezt mondja, hiszen ha belegondolok, hogy csak egy hónapot voltam tanfolyamon, és tényleg azóta használom az angol nyelvet mióta itt vagyok. Szóval jól esett, lelkem mélyén erre vágytam, hogy ezt az eredményt hozzam.

Sajnos hiába tanultam otthon az angol nyelvet, mivel soha nem használtam, rengeteget felejtettem. És tényleg igaz lehet, hogy minél idősebb az ember annál nehezebb elkezdeni újra. Persze nem lehetetlen, csak az emberen múlik, és persze az is sokat segit, ha idegen nyelvű környezetben vagy.


Aztán jött a "hideg viz". Azt el kell mondjam, hogy iszonyat drágák erre a tanfolyamok, horribilis összegeket képesek elkérni. És eddig az győzött bennem, hogy igyekezzünk kifizetni az otthoni dolgainkat, aztán megyek el majd tanulni. Most Vali az egyik chillei lány találta ezt az iskolát, ahol egy kicsit olcsóbban vannak tanfolyamok. A papiron amit kaptam az iskola vezetőjétől heti leosztásban volt irva, a fizetési lehetőség. Miután végeztünk a tanárral, a tesztem kiértékelésén, a recepcióssal beszéltem meg a további részleteket.

Kérdeztem, hogy ha hétfőn kezdenék, akkor itt tudok-e fizetni, és hogy akkor hetente tudnék-e fizetni.  Péterrel azt beszéltük, hogy szerintük, ha egy hónapot megint intenziven járok valahova, akkor megint egy lépcsőt ugorhattok, és akkor már el tudnék menni dolgozni valahova. A teszt megbeszélésekor a tanár is kérdezte, mennyi időre gondoltam, hogy tanulnék, mondtam neki, hogy egy hónapot, és után szeretnék keresni munkát. Mondta, hogy szerinte egy hónap kevés lenne.

Sajnos azt mondták, hogy egy hónapot kikéne egyben fizetnem, ami sziven ütött egy kicsit, hiszen nem kevés pénzről van szó, meg ez a tény állás nem volt feltüntetve a papiron amit kaptam, és ezt a vezető se mondta el nekem.Majdnem sirva fakadtam, hogy végre meg van az elhatározás, be adtam a derekam, hogy jó fizessünk ki egy tanfolyamot, hiszen akár mennyire nem akartam ennyi összeget kiadni, egy biztos ha nem tanulok angolt, akkor nem is lesz munkám. És muszáj egy kicsit a büszkeségemből leadnom, ha egyről, a kettőre szeretnék jutni.

Mondtam, a hölgynek ha egyben kérik azt meg kell beszélnem a férjemmel, és hogy ez rengeteg pénz, gondoljon bele, csak Péterem dolgozik, az nem úgy megy, hogy hirtelen előrántunk egy ekkora összeget. Abban maradtunk, majd még jelentkezem ezen a héten......


Most csak azt tudom, hogy megint bőgtem egy nagyot, és megint sötéten látom a  jövőmet, hogy és mint lesz....És lehet, hogy ez panaszkodásnak hangzik, pedig nem.....Egyszerűen a szomorúság, és a tehetetlenség beszél belőlem.....

2 megjegyzés:

  1. Szia Klári,

    Szilvi vagyok Malajziából. Olvastam a mai írásod, és gondoltam itt az ideje, hogy írjak pár sort :) Amikor ide kijöttünk nekem 15 éves távlatban volt az angoltanulásom. Aminek valljuk be a csúcsa az volt, amikor az egyetemi felvételire készülvén görcsösen letettem a középfokút. Egyetemen tanultam némi szaknyelvet, amikor állást kerestem megkövetelték a nyelvtudást, amit aztán véletlen sem kellett használnom, pedig multiknál dolgoztam. Évek alatt olyan szépen leépült a tudásom, hogy később akármikor angol nyelvű felvételi elbeszélgetésre került volna a sor én szépen vissza is táncoltam. Egyszerűen már megszólalni sem mertem. Na ilyen állapotban jöttünk ide ki.
    Amolyan mélyvíz volt, mert Ákos dolgozott, én meg itt álltam két gyerekkel. Hát valahogy kommunikálni kellett. Időnként amikor egy társaságba keveredtem angolokkal azon is gondolkoztam, ezek biztos, hogy angolul beszélnek? Iszonyat nehéz volt az elején, és sokszor azt hittem, sosem fog ez nekem menni. Elkezdtem nagy buzgón angolkönyvet olvasni, de abban is annyi ismeretlen szó volt, hogy csak kudarcélményt adott.
    Amit én tettem, minél többet mentem angol nyelvű közegbe. Volt, amikor tudtam, hogy bekapcsolódni a beszélgetésbe képtelen vagyok, de legalább hallgatom, ahogy karattyolnak és szokja a fülem az akcentusokat. Aztán egy-egy barátnéval rendszeresen összejöttünk egy-egy kávéra, és tapasztalatom szerint ez a legjobb befektetés, hiszen egy-egy kávé áráért 1,5-2-3 órát beszélgetsz aktívan. Az elején 1 óra után összeakadt a nyelvem, annyira fáradt voltam. A konditermi tagság is hasznosnak bizonyult... Próbálj a tanfolyam mellett ilyen megoldásokat találni magadnak, meglátod egykettőre belejössz!

    VálaszTörlés
  2. Szia Szilvi

    Nagyon szépen köszönöm, hogy irtál. Nagyon sokat jelent nekem.... Egy ilyen rossz nap után, mindig igyekszem egy kicsit feltuningolni magam, és egy kicsit végiggondolni mit is érzek, hol is vagyok...szóval igyekszem rendbe rakni magam. Nagyon szépen köszönöm a tippeket. Sajnos néha pont ezért nem szerettek társadalmi életet élni itt, amit leirtál...De majd igyekszem legyőzni magam. Mert most itt tényleg kiderül mennyit birok ki, mi lesz belőlem...A kávézás nekem is sokat segit, tegnap is voltunk a chillei lányokkal, "egy baj van", hogy spanyolul is folyik a beszélgetés, úgyhogy egy kis spanyol is ragad rám. Jó kis társaság a mienk igyekszünk egymást biztatni...

    A baj tulajdonképpen a maximalizmusom, és az, hogy talán túl gyorsan szeretnék megfelelni az elvárásoknak és magamnak....A másik baj, hogy szégyelem, hogy csak Péter keres, és rossz hogy mindent neki kell állnia, nem tudok úgy beszállni a közösbe ahogy én szeretném ( Tudom házassok vagyunk, de én amolyan kicsit emanci nőci is vagyok:)).... Tehát őrlödöm, hogy kéne munka, de ahoz, hogy munkád legyen, angol, angol, angol szükséges:) Ne haragudj a kusza válaszért....:)Köszönöm mégegyszer a hozzászolást, üdv a családot:)Szép napot:)

    VálaszTörlés